Koje slušalice izabrati? Šta je bitno?

slusalice

Kvalitetan Zvuk – Da li sve zavisi od slušalica?

Svi mi volimo da čujemo kvalitetan zvuk dok slušamo našu omiljenu muziku. To može biti na nekom dobrom koncertu, diskoteci, u kućnoj varijanti na nekoj muzičkoj liniji, ili na nekom mp3 plejeru.

Razlog dobrog zvuka svakako je HI-FI sistem, koji daje precizan i čist zvuk. HI-FI obezbeđuje zadovoljstvo slušanja muzike i kvalitetan zvuk. To znači da ćete u muzici čuti više detalja.

Postavlja se pitanje, da li mp3-mp4 plejeri i drugi audio-video plejeri, reprodukuju isti kvalitet HI-FI-a, kao i muzičke linije (sistemi). To zavisi od nekoliko faktora.
HI-FI je skraćenica od High Fidelity. High Fidelity postiže nisku distorziju ili buku, čime proizvodi precizne raspone frekvencija. Za ovaj kvalitet su odgovorne slušalice.
Slušalice predstavljaju centralni nervni sistem jednog audio-video plejera. Mogu biti sa trakom oko glave, ili bubice koje se postavljaju direktno u uho.
Nisu sve slušalice jednake. Razlikuju se po mnogim stvarima, neke su bolje, neke lošije, mogu biti u različitim bojama i različitih oblika.

Vrste Slušalica

slusalice

Postoji mnogo vrsta slušalica. Prenosne slušalice teže ka tome da budu što manje i lakše, ali se zbog toga značajno gubi na kvalitetu. Generalno, slušalice se mogu podeliti u četiri kategorije. Over-the-ear (Slušalice pokrivaju celo uho), On-ear (jastučići prislonjeni na uho), earbud (spoljašnje bubice) i in-ear (unutrašnje bubice).

Over-the-ear slušalice

One predstavljaju najveće slušalice od svih, imaju kružne ili elipsoidne naušnice koje obuhvataju celo uho. Zbog toga što obuhvataju celo uho, one su dizajnirane tako da se potpuno prilagode obliku glave i redukuju svaku spoljašnju buku. Zbog svoje veličine mogu biti prilično teške.

On-ear slušalice

One imaju jastučiće prislonjene na vrh uveta, a ne oko njega.
Ove slušalice su generalno lakše od over-the-ear slušalica i njihov oblik manje redukuje spoljašnju buku.

Earbuds ili earphones slušalice

Ovo su male slušalice – poznatije kao bubice, koje se stavljaju direktno u spoljašnji deo uha, ali ne u ušni kanal. One su lake i prenosive, ali ih mnogi smatraju neprijatnim i često ispadaju iz uha. Ovakve slušalice su jeftine, daju slabu zvučnu izolaciju i korisnici moraju znatno pojačati zvuk kako bi prikrili zvuk spoljašnjosti.

In-ear slušalice

Ovo su takođe male slušalice, poznatije kao bubice, ali one idu direktno u ušni kanal. Cene se veoma razlikuju od jeftinih do veoma skupih. One mogo bolje izoluju spoljašnju sredinu od predhodnih, i manje su sklone ispadanju. Samim tim daju i kvalitetniji zvuk.

Kabal i utikač

konektor

Ovo predstavlja još jedan važan faktor za odličan zvuk. Dugačak kabal ima tendenciju da smanji visoke frekvencije, tako da je kraći kabal mnogo bolja opcija. Izolacija je jako bitna jer ima značajan uticaj na zvuk. Većina koriste pvc za izolaciju, ali se teflon pokazao mnogo boljim.
Srebro se smatra najboljim materijalom za provodnike u kablovima.
Zlato se koristi za konektore zbog niske oksidacije.

Kvalitet ili Cena

Kvalitet je uvek skup, Ali visoka cena ne mora da znači i kvalitet.
U današnje vreme se manje vodi računa o kvalitetu nego o ceni. Cena nažalost ima presudan uticaj, ali i kod jeftinijih slušalica moramo pažljivo birati, jer možemo naići na prilično dobar kvalitet.

Procenite kvalitet zvuka

Kao i za sve ostalo, kod svakoga od nas se razlikuje ukus za kvalitetan i dobar zvuk, zato sami morate odlučiti šta je dobro za vas.
Kod dobrih slušalica, proizvođači ih dizajniraju da im zvuk bude što približniji izvoru. Takođe boja zvuka se dosta naglašava, jer zvuk može bolje zvučati „obojeno“, primer je bas koji je najčešći tip obojenosti.
Važni faktori prilikom procene dobrog zvuka za slušalice su: Frekvencija, balans zvuka, jasnća ili poremećaj i osetljivost.

 

  • Frekvencija:
    Raspo Frekvencije (meren je u hercima Hz) opseg frekvencija koje slušalica može efikasno da reprodukuje. Ljudsko uho čuje zvuke od 20Hz do 20.000Hz. Izvan tog opsega zvuci se ne čuju, ali ima i izuzetaka. Znači, što je veći raspon frekvencije zvuk će biti bolji. Ako volite muziku sa dosta basa, obratite pažnju na niske frekvencije. Za džez i klasičnu muziku važan faktor su srednje i visoke frekvencije.
  • Balans Zvuka:
    Ovo se odnosi na stanje izdvojenih tonova tojest obojenosti zvuka. Mogu biti izdvojeni basovi, visoki tonovi, ili prseči zvukovi. Preerivanje u određenoj boji zvuka može poprilično izobličiti pravi zvuk.
  • Jasnoća ili Distorzija:
    Ovo se odnosi na sposobnost slušalice da pronađe bolji detalj ili nedostatak u zvuku. Bolje slušalice otkrivaju više detalja ili nedostataka.
  • Osetljivost (Glasnost):
    Osetljivost je mera efikasnosti slušalice u decibelima. Mali broj znači da je slušalicama potrebno više snage da zvuče glasnije nego onima koje imaj uveću osetljivost. Prenosne slušalice – bubice, trebaj uda imaju veliku osetljivost zbog manje potrošne snage. Moderne slušalice imaju osetljivost od 90 db pa naviše. Prenosne slušalice trebaju imati osetljivost minimum 100 db. Decibel (db) je mera jačine zvuka. Db skala je logaritamska i promena od 10 db predstavlja 10 puta jači zvuk. Dakle 20 db je 10 puta glasnije od 10 db.
  • Impeadnsa:
    Ona se meri u omima (ohm). Što je veća impedansa, više snage treba da se proizvede zvuk, što znači sa su niži brojevi bolji posebno kod prenosivih slušalica.

Mi Vam možemo preporučiti Grundig slušalice koje imaju vrhunski zvuk.

Share Button

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *