Vodič za kupovinu GPS uređaja

Za većinu korisnika, skupocena GPS navigacija za auto (gps uređaj) nije neophodna. Uređaj treba da bude jednostavan za korišćenje, izdržljiv i pristupačan.

gps-uredjaj

Prilikom pretraživanja interneta, ili obilazaka prodavnica, sigurno ste naišli na veliki broj ovakvih uređaja. Još uvek se nemožete odlučiti koji da kupite?

Sledi lista naših predloga koje bi trebalo da uzmete u ramatranje prilikom kupovine

  • Mapa – ona je najvažnija. Dodatni trošak postoji, jer mape nisu jeftine, ali ako hoćete precizan i funkcionalan uređaj, onda posebnu pažnju obratite na mape. redovno ih ažurirajte, kako bi imali sve ucrtane ulice i objekte.
  • KanaliVećina GPS uređaja, danas imaju 12 paralelnih kanala. Kanali pomažu za prijem GPS signala brže i preciznije. Ako tražite stariji gps uređaj, razmislite o modelima posle 1997 godine. Stariji jednokanalni prijemnici su mnogo sporiji i nisu dovoljno precizni.
  • Priključak za eksternu antenu – Kod novijih gps uređaja, ovaj priključak i nije toliko važan, jer su im čipovi dovoljno osetljivi da prihvate signal unutar vozila. Međutim, nije moguće dobiti uvek dobru pokrivenost samo unutar vozila, pogotovo kod starijih modela. Dodatna antena može mnogo pomoći na mestima gde je signal veoma slab.
  • Povezivanje sa računarom – Budite sigurni da uz uređaj dobijate i kabl za povezivanje sa računarom. Noviji GPS uređaji uglavnom podržavaju USB konekciju, dok stariji uređaji imaju serijske portove. Kod takvih starijih uređaja onda vam treba serijski port adapter, kako biste ga povezali sa računarom.
  • Memorija – Bitna je što veća i bolja memorija, kako biste ubacili što bolje i preciznije mape ulica i dodatnih funkcija u uređaj. Vaš uređaj obično prihvata i dodatnu memorijsku karticu za skladištenje.
  • Napajanje – poželjno je da uređaj ima eksterno napajanje posebno za upaljač u kolima. Ne bi bilo loše da uređaj podržava standardne baterije AA ili AAA, kako bi se lako mogle zameniti. Litijumske baterije se preporučuju za novije tipove uređaja, koje obezbeđuju duži rad uređaja.
  • Ekran osetljiv na dodir – Uglavnom svi današnji gps uređaji imaju ekrane osetljive na dodir. Uradite dobra podešavanja i nećete imati problema sa ekranom. Ovakav ekran je od velike pomoći za navigaciju kroz mape u uređaju.
  • Veličina ekrana – posebnu pažnju obratite na veličinu ekrana. Zbog boljih vizualnih funkcija koristite veće ekrane. Veličina ekrana se meri po dijagonali u inčima. Boja je isto bitna i ona definiše funkcije mape. Takođe je veoma bitno pozadinsko osvetljenje ekrana. Iako će bolje osvetljenje potrošiti više baterije, mnogo je bolja vidljivost na dnevnom svetlu. Zaštitite ekran kada ne koristite uređaj, kako se nebi izgrebao.
  • Dodatne funkcije – kao što su fm radio, bluetooth i druge, jeste lepo imati, ali u principu vam ne trebaju. I što ih manje budete koristili, uređaj će vam duže i bolje trajati.
Share Button

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *