Pregled sajma – Cebit 2013

cebit-2013

Cebit (Hannover – Nemačka) – je vodeći svetski sajam visoke tehnologije i nepresušan izvor ideja u digitalnoj industriji i javnosti. Prate se svi najnoviji trendovi i kretanja na tržištu novih proizvoda i nova rešenja. Ove godine ima 4000 kompanija iz 70 zemalja, koje su predstavile svoje najnovije inovacije. Online Shop Vam predstavlja:cebit-2013

Glavna tema ovogodišnjeg sajma je „Shareconomy“.

Glavnu temu sajma, ove godine, predstavlja „Shareconomy“. „Shareconomy“ predstavlja sveobohvatnu temu o povezivanju i deljenju intelektualnih resursa (kao što su znanje, stručnost i kontakti), kao i više materijalnih dobara kao što su dokumenti, infrastrukture, proizvodi i usluge. Fenomen, koji ima svoje korene u onlajn socijalnim komunikacijama, sada je stigao i u svet biznisa. Naime, „sharing“ – deljenje, se trenutno smatra jednim od najvažnijih trendova u digitalnom svetu, i predstavlja osnovu za sve nove poslovne modele.
Ova nova ekonomija razmene, takođe počinje da menja način na koji ljudi i kompanije razmišljaju – došlo je vreme za nove ideje. Posetioci Cebita 2013 dobili su sveobuhvatni pregled mnogih novih načina, izazova i mogućnosti.

Zvanični partner Cebit-a 2013 predstavlja Poljska. Ona je predstavljena sa više od 150 preduzeća i institucija, na velikom broju štandova širom sajma. Poljska ima najživahniju ekonomiju u Evropi i gaje veliki potencijal daljeg rasta. Ova zemlja, takođe je imala snažno prisustvo u mnogim događajima ovogodišnjeg Cebit-a.

Budućnost mobilnog sveta, je bila glavna tema ovogodišnje centralne konferencije. Vodeći rukovodioci iz međunarodnih kompanija, su prisustvovali događaju i predstavili su svoje vizije za budućnost našeg mobilno-digitalnog sveta.

Potražnja je bila i za iskusnim ICT (Informacione i komunikacione tehnologije)- strčnjacima i novim talentima na sajmu, kao najveće svetsko tržište poslova u digitalnoj industriji. Organizatori sajma razvili su niz usluga, dizajniranih da efikasno i efektivno okupi potencijalne poslodavce i one koji traže posao. Nemačka se suočava sa nedostatkom od preko 40.000 ICT stručnjaka.
U subotu 9.3. glavni moto sajma je bilo „Regrutovanje dana“ i predstavljeni su brojni događaji usmereni na posao, obuku i karijeru u digitalnoj industriji.

cebit-hannover

Mlade kompanije – kreativni umovi, predstavljaju svežu krv digitalne industrije. Promovisanje inovacija i podrška mladim – kreativnim kompanijama, je oduvek bio važan deo Cebita. 50 mladih kompanija iz 13 zemalja, predstavilo je svoje ideje na temu „Pametna rešenja za globalne izazove“.

Predstavljeni su svi veliki trendovi koji trenutno pokreću i tresu digitalni svet, uključujući Oblak (Cloud) tehnologiju, Big Data/Smart analitiku, socijalno poslovanje, razvoj mobilnog i klasičnog interneta. Ključne teme u poslovnom IT okruženju su bile: Enterprise Content Management (ECM), Managed Print Services (MPS), Business Intelligence (BI), Customer Relationship Management (CRM) i Storage & Virtualization.

Profesionalne javne infrastrukture i urbanizacija, predstavljaju velike izazove u takmičenju za nove poslovne lokacije i demografske promene, za sve velike gradove i urbane centre u svetu. Nova urbana rešenja pružaju sveobuhvatan pregled najnovijih digitalnih rešenja, koja će pomoći razvoju atraktivnog života i rada.

Internet nauka se fokusira na eCmmerce (internet trgovinu). Predstavljene su mnoge informacije o ključnim trendovima, razvoju i izazovima interneta.
Izložbeni prostor Medija i Aplikacija predstavio je sveobuhvatni program dešavanja za web programere i korisnike. Konferencija je bila fokusirana na internet poslovanja i modele prihoda za onlajn sadržaje.

Cebit lab – prozor u budućnost. Mnogo toga treba da se dogodi, pre nego što novi visoko-tehnološki proizvod krene svoju prodaju na tržištu. Na prvom mestu treba doći do ideje, pa sledi dug period istraživanja i razvoja. Cebit lab – je ilustrovao ceo proces dovođenja „high-tech“ proizvoda na tržište i predstavljeni su eksponati iz najboljih svetskih organizacija.

Share Button

One comment

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *